Na kampusu spadl kámen ze srdce

Sedm kol se čekalo v Chance ŽBL na prodlužovaný zápas a na sedmý pokus se dočkali nastaveného času a tzv. basketbalu navíc zdarma diváci hned ve dvou halách. Na sobotní dramatickou koncovku v Brně navázal duel ze spodní poloviny tabulky v Ostravě, kam zavítal Trutnov. 

Další obrovské drama viděli diváci v rámci sedmého kola v Ostravě. Obměněný kádr domácích se po reprezentační pauze poprvé ukázal na domácím hřišti se snahou o první výhru v letošním ročníku proti celku, který zvítězil ze šesti pokusů jedinkrát.

Duel nenabídl příliš basketbalové krásy, z nervozity a následně i únavy plynulo hodně chyb, zato byla ale vidět obrovská bojovnost a parádní nasazení na obou koncích palubovky od obou týmů. Utkání jako na houpačce odstartovala dobře KARA a rychle vedla až o pět bodů. Ještě do konce první čtvrtiny ale nastal desetibodový obrat a o pět bodů najednou vedly domácí hráčky. Ty však ve druhé čtvrtině propadly zejména na obranné polovině, inkasovaly 23 bodů a Trutnov postupně otáčel skóre, až se dostal v závěru půle zpátky do vedení. To vydrželo hostujícímu celku po většinu třetí čtvrtiny, v jejím závěru ale přišel nápor Ostravy, která na startu poslední čtvrtiny dokonce vedla 58:52. Ani to však ale nic výrazného pro koncovku nepřineslo, když bylo 5:42 do konce čtvrté čtvrtiny po koši domácí Elišky Kubíčkové srovnáno na 60:60. 

V závěru si pak oba celky otevřely střelnici, z pole se téměř nechybovalo, a tak byl většinou mírně vpředu Trutnov, Ostrava ale dokázala vždy kontrovat a udržet se na dostřel. Drama vrcholilo v poslední minutě, kdy domácí Selcova čtyřmi body v řadě otočila skóre, na druhé straně ale Finka Rokkanen okamžitě zareagovala svým košem. Stejná hráčka pak ale minula jeden trestný hod a dala Selcove šanci srovnat z rychlého protiútoku šestnáct sekund před koncem. V závěru měly oba celky šanci na výhru, ale neuspěl ani jeden a šlo se do prodloužení. V tom už se hrálo, jak se říká „na morál“, o to víc, když hostující trenér Richard Kucsa postrádal hned několik svých hlavních opor kvůli pět faulům. Nedohrála hned čtveřice Proctor, Evans, Rokkanen a Timbilla. Nastavený čas více nahrával domácí Ostravě, která za sebou neměla náročnou cestu přes půl republiky a většnu prodloužení těsně vedla. Naději pro Trutnov vykřesala Aneta Finková nečekanou trojkou, kterou 37 sekund před koncem srovnala a málem si vykoledovala druhé prodloužení. Pak ale Evans trochu zbytečným pátým faulem poslala nejen sebe ze hřiště, ale také na čáru trestného hodu domácí Terezu Motyčákovou a na její šestky už nedokázal Trutnov odpovědět. Eliška Linhartová nebyla úspěšná za tři body ani Tereza Králová za dva a domácí Little pojistila výhru dalšími dvěma šestkami na konečných 84:80.

Trutnov padl i kvůli 29 ztrátám, Ostrava jich spáchala ale jen o pět méně. Právě hrdinka závěru domácí Američanka Hannah Little zazářila 19 body a 17 doskoky, Ilina Selcova přidala 17 bodů a Adéla Smutná ve svém druhém utkání zpět v Ostravě dodala 14 bodů. Trutnov měl čtyři dvouciferné střelkyně, tři z nich ale zápas pro fauly nedohrály. Nejlepší byla s 15 body Tereza Králová, čtrnáct bodů nastřílely Rokkanen a Proctor. Výhra srovnala na posledních třech místech tabulky Trutnov, Ostravu a také Brandýs.  

Autor:
Reklama
Detail článku - Molten - ŽBL