Odveta za EuroBasket – do Prahy přijíždí Němky

První a jediná reprezentační pauza v této ligové sezóně čeká v nejbližších dnech nejvyšší ženské ligové soutěže po celé Evropě. Sejde se i český národní tým, který rozehraje kvalifikaci o EuroBasket 2025, jenž spolu s dalšími účastníky své základní skupiny turnaj spolupořádá a má tedy postup jistý.

„Je známo, že vstupenku na mistrovství Evropy už máme. Z toho pohledu je to pro nás jednodušší. Je to skvělá věc nejen pro nás, ale i pro fanoušky českého basketbalu. Jsem za to hodně vděčná. Já osobně si tlak nepřipouštím a chceme vést hráčky k tomu, aby tlak necítily, a naopak chtěly předvést co nejlepší basketbal domácímu publiku,“ vyhlíží šampionát, který však český tým čeká až rok a půl, reprezentační trenérka Romana Ptáčková.

V listopadovém okně čeká český tým domácí utkání v Německem – ve čtvrtek 9. listopadu od 18 hodin v Praze na Královce a poté venkovní duel s Řeckem – v neděli 12. listopadu od 16 hodin v Chalkidě. S oběma soupeři se český tým střetl na posledním evropském šampionátu, který proběhl v červnu v Izraeli a Slovinsku. Češky přešly přes Řecko v předkole play off, kde na závěr celého turnaje padly s Němkami a přišly v dramatické koncovce o šanci na postup do olympijské kvalifikace.

„Německo je náš poslední soupeř, takže vzpomínky máme hodně čerstvé, i když už je to pár měsíců. Němky jsou asi nejtěžší soupeř té naší skupiny, silnější než Itálie i Řecko a budou podle mě v nejbližší době patřit do nejlepší čtyřky v Evropě. Hned na úvod to bude velmi těžké utkání. Řecku se teď zranila nejlepší hráčka, takže sami uvidíme, jak to tam bude vypadat, ale myslím si, že Řecko by mohlo být o něco snazší soupeř,“ připomíná Ptáčková nepříjemné zranění kolene, které na konci října v Eurolize utrpěla řecká pivotka Mariella Fasoula, působící ve španělské Salamance.

Snad ještě silnější než na EuroBasketu budou Němky. „Německý tým je opravdu velmi dobrý a bude ještě posílený minimálně o jednu možná obě sestry Sabally, čerstvou posilu USK Praha, která na mistrovství Evropy nebyla. O to to bude ještě těžší pod košem,“ uvědomuje si Ptáčková sílu Německa v jejíž nominaci jsou nakonec obě sestry Saballyovi, tedy i hvězdná Satou, která kromě Dallasu v WNBA působí v čínském týmu Shandong Shangao.

Naopak český tým úplně v nejsilnější sestavě nenastoupí, z původních plánů vypadly ze zdravotních důvodů například Petra Holešínská, Tereza Vyoralová či Julia Reisingerová.

„Máme některé omluvenky ze zdravotních důvodů, což je trochu komplikace, jinak chceme vždycky postavit co nejsilnější tým a žádné velké změny v nominaci nebudou jen proto, že máme jistý postup na EuroBasket. Mezi nováčky patří Kateřina Galíčková a Dominica Hynková z KP TANY Brno a Valentýna Kadlecová z Chomutova,“ pokračuje Ptáčková ve výčtu z nominace, ve které je pro listopadové okno patnáct jmen.

Na čtvrteční bitvu v Němkami jsou ještě stále k dispozici vstupenky v síti Ticketportal, fanoušci se budou moci například vyfotit ve speciálním fotokoutku a z fotografií bude složen znak CZ BASKETBALL na dresu pro domácí EuroBasket.

Kvalifikace bude pro český tým pokračovat v listopadu 2024 venkovními duely s Německem a Itálií. 

Nominace národního týmu žen pro listopadové okno:

 

Rozehrávačky:

Eliška Hamzová (Žabiny Brno)

Kateřina Zeithammerová (Sokol Hradec Králové)

Karolína Šotolová (KP TANY Brno)

Gabriela Andělová (ZVVZ USK Praha)

Dominica Hynková (KP TANY Brno)

 

Křídla:

Veronika Voráčková (ZVVZ USK Praha)

Julie Pospíšilová (BAXI Ferrol/ESP)

Petra Malíková (KP TANY Brno)

Valentýna Kadlecová (Levhartice Chomutov)

Kateřina Galíčková (KP TANY Brno)

 

Pivotky:

Veronika Šípová (ZVVZ USK Praha)

Kateřina Rokošová (BLK Slavia Praha)

Anežka Kopecká (KP TANY Brno)

Natálie Stoupalová (Žabiny Brno)

Emma Čechová (Žabiny Brno)

Autor:
Reklama
100 let