Pětkrát z ligového finále

To nejzajímavější, co se odehrálo ve finále Chance Ženské basketbalové ligy mezi ZVVZ USK Praha a Žabinami Brno.

Pro 14. titul za sebou, 18. český titul celkově a 26. titul v součtu s československými časy si došly hráčky USK. Ale jejich rekordní ligová série skončila na 301 výhrách za sebou. V druhém duelu na Rosničce prohrály 69:71. V ostatních třech utkáních zvládly defenzivu lépe a získaly je 68:51, 83:61 a 85:49.

Největší šok

Na finálovou sérii z jara 2024 se bude vzpomínat hlavně díky druhému duelu, který se hrál v pondělí 22. dubna v brněnské hale Rosnička. Hosté překonali krizi z první čtvrtiny a duel otočili. Ještě ve 32. minutě vedli 62:47. Ale ke konci totálně vypadli z rolí a duel ztratili 69:71. Pro USK to byla ligová porážka po 11 letech. Vždyť předchozí nezdar přišel 30. dubna 2013 ve třetím finále, to byly Pražanky doma ještě na Folimance. Vítězky táhly Hana Horáková s Terezou Krakovičovou. Celek ze Žabovřesk ještě coby trenér vedl Jan Bobrovský, Pražanky už Natália Hejková.

Jak dlouhou sérii předvede USK nyní? Právě je na čísle 2...

Nejvyšší sféry

Nejvýraznějšími postavami letošních finálových bitev byly podkošové hráčky. V dresu Žabin vynikla hlavně Američanka Elissa Cunane, ve vítězném druhém klání zvládla 17 bodů a 10 doskoků. Nejproduktivnější hráčkou týmu však byla i v ostatních třech duelech (12 bodů + 6 doskoků; 17 bodů + 7 doskoků; 13 bodů + 7 doskoků).

Na straně pražského celku se německá reprezentantka Nyara Sabally blýskla v nešťastném druhém zápase. Předvedla 24 bodů, 11 doskoků a tři zisky. Při výhrách pak zářila hlavně Ezi Magbegor (16 bodů + 7 doskoků; 22 bodů + 11 doskoků; 10 bodů + 6 doskoků). I proto se australská reprezentantka s nigerijskými kořeny a novozélandským rodištěm stala nejužitečnější hráčkou finále české Chance ŽBL.

Nejlepší blokařka

Emmě Čechové ze Žabin se povedlo ve třetím finále zablokovat hned čtyři střelecké pokusy Pražanek. Vše zvládla během druhé půle. Ale tím jen dorovnala výkon pražské Ezi Magbegor, která čtyřikrát blokovala v prvním zápase série. A ve třetím i čtvrtém si zapsala po dvou blocích.

Nejdelší čekání

Hned dvě finalistky si budou muset počkat na překonání významného bodového milníku až do další ligové sezony. Pokoří ho patrně už ve svém prvním zápase. Brněnská rozehrávačka Petra Záplatová uzavřela sezonu s celkovou bilanci 2997 bodů. Francouzská křídelnice pražského celku Valériane Ayayi pak má aktuálně na svém kontě 994 bodů.

Nejposlednější debut

Juniorky ze ZVVZ USK Praha i Žabin Brno hrály o medaile na šampionátu U19, a tak se na straně pražského celku objevila v sestavě ještě jedna debutantka. Dvacetiletá Jessika Nechanická dostala ve čtvrtém zápase prostor na pět minut, jedinou střelu minula, na kontě má dva obranné doskoky. A nyní i první titul české šampionky.

Autor:
Reklama
OQT 3x3