Tvrdé direkty domácích

Třetí zápasy mají za sebou všechny čtvrtfinálové série Chance ŽBL play off. Druhým postupujícím jsou brněnské Žabiny, které se přidaly ke včerejšímu postupu USK. Postupový matchball budou mít ve čtvrtých zápasech na Velký pátek pražská Slavia a brněnské KP TANY.

Relativně hladce a rozhodně nejkratší možnou cestou dokráčely k postupu do semifinále Žabiny Brno. Ty porazily ve třetím utkání na domácí palubovce SBŠ Ostrava 71:41 a ukončily tak svým soupeřkám sezonu. 

Brňanky ani jednou v zápase neztrácely, přesto to nebylo úplně hladké vítězství. V první čtvrtině se Ostrava obstojně držela na kontakt a od vyrovnanějšího stavu jí drželo jen trápení v útoku, samozřejmě částečně vynucené agresivní obranou Žabin. Ve druhé čtvrtině přidal hostující celek jen devět bodů, a i když Žabiny také ofenzivně nějak nezářily, dostaly se konečně do dvouciferného vedení, které vzrostlo na poločasových čtrnáct bodů rozdílu. V podobném duchu pokračoval duel i nadále, Žabiny měly úspěšnost střelby z pole jen kolem čtyřiceti procent, zahazovaly často velmi dobře vytvořené střely zejména z dlouhé vzdálenosti, ale Ostrava měla úspěšnost proměňování z pole dokonce jen těsně přes čtvrtinu svých pokusů a nedokázala tak výrazněji vzdorovat. Definitivně se utkání zlomilo v závěru třetí čtvrtiny, když se z třináctibodového vedení stalo devatenáctibodové a z hráček SBŠ vyprchala naděje na zvrat. V poslední čtvrtině se protrápily k sedmi bodům v útoku a bylo rozhodnuto.

Ostravě nepomohlo ani osm zahozených trestných hodů soupeře ani trápení z trojkového území Žabin, samy totiž neprožily ideální střelecký večer, který podtrhly navíc dvaadvaceti ztrátami. Velký double-double si na postupový zápas nechala Natálie Stouaplová, která zakončila sérii 16 body a 15 doskoky, dvouciferný zápis ve dvou kategoriích měla i její spoluhráčka Elissa Cunane s 10 body a 10 doskoky. Jedenáct bodů nastřílely Eliška Hamzová i Petra Záplatová. Do sestavy Ostravy se vrátila pro poslední zápas India Pagan a byla s deseti body nejlepší střelkyní týmu, osm bodů přidala Ilina Selcova.

Druhou výhru za sebou zapsaly po úvodní porážce basketbalistky Slavie Praha, které přehrály po dvou utkáních o bod Hradec Králové tentokrát relativně jasně 79:64. 

Pražanky sice ani jednou neprohrávaly, ale duel to minimálně v prvním poločase rozhodně jasný nebyl, když bylo několikrát srovnáno a čtyři minuty před poločasem byl rozdíl mezi oběma celky jen pětibodový. Závěr poločasu ale Slavia opanovala sérií 15:7 a slepené dva koše na startu druhé půle ji posunuly do dvacetibodového vedení. Hradec duel rozhodně nezabalil, ale Slavia kontrolovala tempo a nedovolila soupeřkám se nějak výrazněji rozstřílet. Pražanky navíc agresivně vstoupily do poslední čtvrtiny, trhly se na šestadvacetibodový rozdíl a ani tak nevadilo, že v závěru lehce povolily po prostřídání a Hradec kosmeticky korigoval skóre. 

Slavia rozdrtila soupeřky na body z vymezeného území 40:22, což výrazně pomohlo její úspěšnosti z pole, která byla na padesáti procentech i přes trápení z trojek. Svůj tým dovedla k výhře dalším monstrózním double-double Alena Hanušová za 24 bodů a 11 doskoků, čtrnáct bodů přidala Kateřina Suchanová. V dresu Hradce se neprosadily obvyklé opory (Effangová 3 body, Zeithammerová 4, Čuperková 8), proto byla nejlepší střelkyní s deseti body Martina Šubrtová, kterou dorovnala Julia Vydrová. 

Vyrovnaný po dvou velkých bitvách nebyl ani třetí duel KP TANY Brno s Chomutovem. Brňanky ve dvojzápase s mužskými kolegy zapsaly alespoň jednu výhru pro moravskou metropoli, když přehrály Levhartice 71:57 a jsou krok od semifinále. 

Levhartice stejně jako všechny ve středu poražené týmy ani jednou v utkání nebyly ve vedení, a to z důvodu, že jim abnormálně nevyšla první čtvrtina. Nedařilo se střelecky, kupily se ztráty a jako by v bouřlivém prostředí chybělo hostujícím hráčkám sebevědomí. Za první čtvrtinu daly hostující hráčky jen tři koše z pole a devět bodů a nabraly dvoucifernou ztrátu. Po vyrovnané druhé desetiminutovce přišly další důležité momenty po přestávce, protože Levhartice čekaly na první koš ve třetí čtvrtině přes šest minut, ten herní úsek prohrály 0:10 a rozdíl byl najednou na hrozivých třiadvaceti bodech. I přes zlepšení ve zbytku duelu k ohrožení náskoku nedošlo, KP TANY navíc v rámci série na startu poslední čtvrtiny definitivně uklidnilo fanoušky lačné po výhře a mohlo si závěr užívat.

Brňanky dovedla k výhře zejména velmi přesná obrana, Levhartice proměnily po 30 procent svých pokusů z pole. Navíc se nedostávaly na čáru trestného hodu. Jednadvacetibodová domácí hvězda Anežka Kopecká tak byla jednoznačně nejlepší střelkyní zápasu, za ní byla s třinácti body Karolína Šotolová a nejlepší hostující střelkyně dvanáctibodová Anna Rylichová. 

Autor:
Reklama
Detail článku - Molten - ŽBL