Venkovní výhry favoritů

Dvěma zápasy se první listopadový pátek rozehrálo osmé kolo Chance ŽBL. Pro jasnou výhru na palubovku posledního celku tabulky si dojel její lídr ZVVZ USK Praha, zajímavé derby připadlo podle očekávání Hradeckým Lvicím.

Když pražský USK v posledních letech hraje se Strakonicemi, je z toho většinou masakr blížící se stobodovému rozdílu. Tomu se tentokrát Jihočešky na domácí palubovce dokázaly vyhnout, i tak z toho ale je jasná porážky 44:119.

Pražanky nastoupily ve Strakonicích znovu v okleštěné sestavě, chyběla například Alyssa Thomas nebo hrdinka posledního euroligového duelu Valériane Vukosavljevič, ale ani to podle očekávání nevadilo. Do zápasu vlétla ve velkém tempu jiná americká pivotka Merritt Hempe, která hned za první čtvrtinu nasázela jedenáct bodů a překonala tak nejlepší střelkyni Strakonic devítibodovou Luisu Vydrovou za celé utkání. Celkově USK nasázel za první čtvrtinu dvaatřicet bodů i díky deseti trestným hodům a odskočil do jasného náskoku.

Náskok utěšeně narůstal i v dalším průběhu, zejména pak ve třetí čtvrtině, ve které USK nastřílel málo vídaných 43 bodů (Hempe 8 bodů) a v závěru si tak mohly dostatečně zahrát i mladé hráčky. Devatenáctiletá Barbora Váchová odehrála šestnáct minut, o dva roky starší Anna Merhautová nastřílela dokonce třináct bodů za osmnáct minut. Hempe se dostala na 29 bodů, Barbora Bálintová nyní již Wrzesinski dodala 21 bodů.

Větší problémy si ve Východočeském derby proti Trutnovu nedělal Hradec Králové a po skvělé druhé čtvrtině dokázal utkání dovést do vítězného konce poměrem 98:72.

KARA své první utkání pod staronovým trenérem Michalem Martiškem zvládla a doufala, že bude konkurenceschopná i proti jednomu ze spolufavoritů na medaile. To se dařilo v první čtvrtině, kdy Trutnov několikrát vedl, už tam se ale začaly ukazovat trable v defenzivě, když Hradec nastřílel 27 bodů a trestal zejména ztráty soupeřek. Jasně se rozdíl ukázal ve druhé čtvrtině, kdy hostující hráčky nasypaly do domácího koše dalších jedenatřicet bodů a jasně odskočily. Trutnov za poločas spáchal čtrnáct ztrát (celkem 22) a nepomáhala mu tak ani výborná úspěšnost z dálky, která vydržela po celý zápas. 

V poločase byl rozdíl přes dvacet bodů a pod tuto hranici se dostal už jen krátce ve třetí čtvrtině, jinak hostující Lvice kontrolovaly pohodlné vedení. Přesto měl zápas rychlý spád a fanoušky musela bavit zejména dobrá střelba z obou stran. Dohromady padlo třiadvacet trojek, Hradec k tomu přidal i výbornou úspěšnost za dva body, která byla klíčová. Střelecky excelovala Kateřina Zeithammerová s 24 body (střelba 13/10, trojky 3/3), na jedenadvacet se dostala Pamela Effangová. Trutnov držela ve hře s devatenácti body Michaela Geislerová (trojky 6/3). 

 

Autor:
Reklama
100 let