Žabiny dál trápí mistra

Dvěma duely pokračovala v sobotu večer nadstavba Chance ŽBL. V repríze loňského finále měly nečekané problémy hráčky USK s Žabinami, sedmé místo v tabulce potvrdila Ostrava výhrou nad Trutnovem.

Téměř tři čtvrtiny to vypadalo v pražské hale Královka, že může padnout již téměř jedenáct let dlouhá série bez porážky po 292 zápasech, nakonec ale Pražanky zabraly a přehrály Žabiny 86:68. Jinak ale Brňanky vedly v každé z úvodních tří čtvrtin alespoň pětibodovým rozdílem a ve všech třech desetiminutovkách byly vpředu více času než jejich soupeřky. Posledních jedenáct minut duelu ale USK vyhrálo poměrem 28:10 a koncovku tak opanovalo bez potíží.

Do té doby by se ale dalo říct, že Žabiny určovaly tempo hry. Srážel je větší počet ztrát (nakonec 20 oproti dvanácti soupeřek) a slabší doskakování, ale byla na nich vidět velká agresivita a chuť čerstvé postupující do Final Four Euroligy potrápit. Hostující hráčky střílely s téměř padesátiprocentní úspěšností a trefily osm trojek (šest z toho Petra Záplatová). Právě Záplatová byla s 18 body tahounkou svého týmu, na sedmnáct se dostala stoprocentně střílející Eliška Hamzová, čtrnáct bodů nastřílela Natálie Stoupalová. USK se mohl spolehnout na Australanku Ezi Magbegor, která k 19 bodů, přidala i 13 doskočených míčů, po čtrnácti bodech dalo trio Voráčková, Conde a Hof.

 

S jistotou sedmého místa v kapse zahrála Ostrava velmi dobrý ofenzivní zápas, který vyústil ve výhru 92:85 nad Trutnovem. Domácí basketbalistky vedly až na tři krátké úseky celý zápas, přesto výhra nebyla úplně snadná. Ostrava dala v první čtvrtině 30 bodů a nakročila k vedení, které se dostalo na začátku druhé čtvrtiny až na jedenáct bodů (37:26). Desetibodová série Trutnova v závěru druhé čtvrtiny ale znamenala otočení skóre ve prospěch hostů minutu před pauzou. Před přestávkou vedla KARA ještě jednou a pak naposledy na začátku druhé půle rozdílem jediného bodu, než přišel další nápor domácích a bylo z toho znovu dvouciferné vedení patnáct minut před koncem. Jedenáctibodový rozdíl mezi oběma celky svítil na tabuli ještě šest minut před koncem, než po sedmi bodech hostujících hráček v řadě bylo nasnadě drama. V posledních třech minutách bylo hned několikrát vedení pouze na pěti bodech, další krok ale i přes příležitosti Trutnov udělat nezvládl a těsně padl. Stále je tak v boji o osmé a desáté místo srovnaný počtem výher se Slovankou a Brandýsem. Rozhodnou tak vzájemné duely těchto celků v posledních dvou kolech.

Nejlepší střelkyně obou týmů se dostaly na 23 bodů, a to domácí Adéla Smutná s Indií Pagan a hostující Karina Konstantinova. Domácí Ilina Selcova dala 21 bodů, hostující Tereza Králová 19. 

 

Autor:
Reklama
Detail článku - Molten - ŽBL