Žabiny míří na USK, vrací se Slavia

V Chance Ženské basketbalové lize by se v následujících dnech měla odehrát hned šestice zápasů. BLK Slavia Praha snad už zažehnala své zdravotní obtíže, a tak se bude moci postavit Slovance i Sokolu Hradec Králové. Hitem 14. kola je střet mezi ZVVZ USK Praha a Žabinami Brno, repríza (nejen) loňského finále. 

V klasice i podruhé drama?

Když se Žabiny Brno postavily ZVVZ USK Praha poprvé, bylo z toho solidní drama. Na brněnské Rosničce domácí tým dlouho vedl, aby se v závěru přece jen zalekl šance na úspěch a podlehl 50:63. V poslední části zapsal jen čtyři body. Pražanky musely hodně děkovat za to, že se rozstřílela Veronika Voráčková. Tentokrát se sice bude hrát v Praze na Královce, ovšem mistryně budou oslabeny řadou zdravotních neduhů. A asi je neposílila ani euroligová porážka 81:90 v hale francouzského ESB Villeneuve-d'Ascq. 

Petra Záplatová by v duelu s USK měla rozšířit svou sbírku 2880 ligových bodů. V takovém případě se dostane před českou bilanci legendy brněnského klubu Romany Hamzové. Ta po rozdělení federace zapsala v nejvyšší soutěži 2882 bodů (celkem má ale zaznamenáno 3822 bodů). 

Utkání 14. kola ZVVZ USK Praha - Žabiny Brno se hraje v sobotu 20. ledna od 17 hodin v Praze v hale Královka.   

Dvakrát domácí prostředí

Když se BLK Slavia Praha a Slovanka utkaly loni v říjnu v rámci tohoto ročníku Chance ŽBL poprvé, padalo to. Slávistky uspěly 88:76. A nebylo divu, koše v SA Rokytka jsou pro oba celky domácí. Jakým skóre asi skončí odveta? 

Slávistická pivotmanka Kateřina Rokošová je na dohled tisícovce ligových doskoků, právě jich má na svém osobním kontě 997.

Utkání 5. kola BLK Slavia Praha - Slovanka se hraje 19. ledna od 18 hodin v Praze v hale SA Rokytka.

Kdo je tady favoritem?

DSK Basketball Brandýs si už po Novém roce se dvěma celky ze druhé poloviny tabulky poradil, teď je tu další. I když šestý Sokol Hradec Králové se papírově jeví jako tvrdší oříšek než SBŠ Ostrava a Kara Trutnov. 

První body by si mohla připsat Kateřina Matějková. Ta se v minulém kole dočkala ligové premiéry, ač již oslavila jedenačtyřicáté narozeniny. Kouč Dan Kurucz si považoval obranného nasazení brandýské patriotky. 

Utkání 14. kola Sokol Hradec Králové - DSK Basketball Brandýs se hraje v pátek 19. ledna od 18:30 v Hradci Králové v hale na Eliščině nábřeží.

Levhartice loví dračí kůži

Levhartice Chomutov měly vyhrát už ve 13. kole doma proti SBŠ Ostrava. Měly, ale nevyhrály. Byl to jejich třetí nezdar v řadě. Teď se od nich očekávají dva body z haly poslední Kary Trutnov. Město s drakem ve znaku čeká na úspěch už čtyři dějství. A některé z hráček východočeského týmu k vítězství v české nejvyšší soutěži ještě nepřičuchly. 

Utkání 14. kola Kara Trutnov - Levhartice Chomutov se hraje v pátek 19. ledna od 18:30 v Trutnově v hale v Komenského ulici.

Kupa jubilujících střelkyň

Až se střetnou SBŠ Ostrava s KP TANY Brno, z jejich potýkání může vzejít několik jubilujících střelkyň. Na ostravské straně má Tereza Motyčáková na kontě 1492 ligových bodů a Adéla Smutná se dostala na 984 bodů. V celku z brněnského Králova Pole se k tisícovce blíží Karolína Šotolová (988 bodů) a Kateřina Galíčková (977 bodů).

Utkání 14. kola SBŠ Ostrava - KP TANY Brno se hraje v neděli 21. ledna od 17 hodin v Ostravě v hale Ostravské univerzity.

Dvouleté hradecké trápení 

Na souboje s BLK Slavia Praha se na Sokole Hradec Králové asi moc netěší. Střelecky se ve vzájemných soubojích trápí. V loňském roce lvice proti slávistkám zapsali 53 a 52 bodů, předloni 51 a 48 bodů, na podzim 2021 dokonce jen 46 bodů. (Není ovšem bez zajímavosti, že jim to v obou utkáních sehraných v roce 2022 stačilo na vítězství.) 

Zkušená slávistka Kateřina Suchanová za svých 18 sezon v Chance ŽBL odehrála 421 zápasů. A protože ji v následujícím týdnu čekají dva další, měla by předstihnout 422 duelů, do kterých naskočila Jana Klečková. Posune se tím na 12. místo mezi ligovými stálicemi. 

Utkání 13. kola BLK Slavia Praha - Sokol Hradec Králové se hraje v úterý 23. ledna od 18 hodin v Praze v hale SA Rokytka.

Autor:
Reklama
100 let